/CAT: LIVE & AMBIENT/ LINJA-AUTO: Olemukseltaan jatkuvasti muuttuva äänimatto


Linja-autolla matkustaminen on loistava tapa havainnoida äänimaiseman nopeakin muutos. Visuaalisen ärsykkeen aikakaudella jolloin valokuvat, videot sekä musiikin ulkoinen kuva on ylitsevuotavassa asemassa jopa yliarvostetussa on unohtunut yksi tärkein muoto:

Ääni ja äänimaiseman tutkiminen. Linja-autot antavat äänimaiseman tutkimukselle aivan verrattoman työvälineen, lähes ilmaisen.
Hakeutumalla linja-autoon päätepysäkillä matkustajaksi ja sijoittumalla linja-autossa keskioven tuntumaan olet matkalla uudenlaiseen kokemukseen jossa tarvitset vain korvat, silmäsi voit sulkea kuten myös puhelimesi ( tai laita se edes äänettömälle).


Jo pelkästään pysäkillä oleminen luo oman äänimaiseman kun matkaan hakeutuvat tulevat autoon, asettuvat sopivaksi katsomilleen paikoille.. Jos linja-auto ei ole vielä käynnissä sen käynnistyminen, ilmastoinnin käynnistyminen luo jo osaltaan oman lähes alkusoiton kaltaisen äänipinnan.

Pysäkkien välillä äänimaisema voi muuttua radikaalisti kun ihmisten määrät muuttuvat, mukaan tulee lastenrattaissa matkustavien omat äänet yhdistettynä äidin/isän reagoinnit lapseen.


Ilmasto vaikuttaa myös linja-auton sisäiseen äänimaisemaan. Sään merkitys ihmisen käyttäytymiseen ja siitä tuloksena tulevat äänet ovat mielenkiintoisia lisiä. Linja-auton ulkopuolelta tulevat ilmastoäänet vaikuttavat nekin äänikokonaisuuteen.


Sateen ropina ikkunaan, tuulen huminan joskus jopa kakofonia tuleminen linja-auton sisälle aiheuttaen oman äänensä täydentäen ännimaiseman kokonaisuutta. 


Pysäkkien äänimaisemakin on omanlainen seikkailu jonka äänimatto kantautuu linja-auton sisälle täydentäen linja-auton sisällä olevaa äänimattoa.


Pysäkit luovat ikäänkuin oman kappalelistan äänimaiseman muuttuessa. Äänimaisemalle voi antaa jopa nimiä pysäkkien mukaan.


Kun matka alkaa ja päättyy päätepysäkille olet kuunnellut ikäänkuin musiikkia alkuineen ja loppuineen.


Seuraavan kerran kun käytät linja-autoa kannattaa muistaa kuinka mielenkiintoisessa äänimaisemassa olet mukana ja vain matkalipun hinnalla.


Kokeile ja ylläty!!